top of page

Φροντίδα Υγείας για ανθρώπους με αυξημένη Χοληστερίνη

.

Βασισμένη στις Αμερικανικές Κατευθυντήριες Οδηγίες (2018)

Πληροφορίες για τις
Δυσλιπιδαιμίες

Συχνές ερωτήσεις και συμβουλές

για ανθρώπους με αυξημένη χοληστερίνη

Σε τί με βλάπτει η αυξημένη χοληστερίνη;

Η αυξημένη χοληστερίνη ή ορθότερα η δυσλιπιδαιμία είναι παράγοντας κινδύνου για παθήσεις των αγγείων​ (π.χ. ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριακή νόσος, κ.α.)

Πότε πρέπει να ξεκινήσω θεραπεία;

Φαρμακευτική θεραπεία ξεκινούν, ανάλογα με το είδος της δυσλιπιδαιμίας, μόνο όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν πάθηση των αγγείων και αφού προηγουμένως καθοριστεί το είδος της δυσλιπιδαιμίαςΗ οριστική διάγνωση και ο υπολογισμός του κινδύνου γίνονται α) με την κλινική εξέταση στο ιατρείο (κατ'ελάχιστο: επισκόπηση, ακρόαση καρωτίδων, σφυροβραχιόνιος δείκτης) και β) με συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις (επί ενδείξεων αιματολογικές, ούρων, ακτινολογικές). 

 

Πώς μπορώ να γνωρίζω πόσο κινδυνεύω;

Εναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι: για την ιδια τιμή αυξημένης χοληστερίνης κάποιος μπορεί να διατρέχει σημαντικό κίνδυνο, ενώ για την ίδια τιμή κάποιος άλλος να μην κινδυνεύει εξίσου. Κατ' ελάχιστο, α) η εξειδικευμένη για ασθενείς με δυσλιπιδαιμία λήψη ιστορικού (εφαρμογή προτυποποιημένων ερωτηματολογίων) και β) η κλινική εξέταση και η διενέργεια screening test (σφυροβραχιόνιος δείκτης) για αγγειακή νόσο από τον Παθολόγο σας, θα βοηθήσουν στον υπολογισμό του κινδύνου. Επίσης για τον ίδιο σκοπό δυνατόν να απαιτηθούν εξειδικευμένες βιοχημικές και ακτινολογικές συμπληρωματικές εξετάσεις. . 

Γιατί πρέπει να γνωρίζω την αιτία για την αυξημένη χοληστερίνη;

Η "αυξημένη χοληστερίνη" είναι εργαστηριακό εύρημα, δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση. Αυτό που μας ενδιαφέρει όταν έχουμε μπροστά μας το αποτέλεσμα μιας "αυξημένης χοληστερίνης" είναι η αιτία, δηλαδή η διάγνωση της πάθησης, που είναι υπεύθυνη για το εργαστηριακό εύρημα. Υπάρχουν πολλές παθήσεις και καταστάσεις που οδηγούν σε "αυξημένη χοληστερίνη". Είναι σημαντικό πριν την έναρξη της θεραπείας να υπάρχει οριστική διάγνωση, που σε σημαντικό βαθμό καθορίζει την ένταση και το είδος της θεραπείας.

 
Πώς πρέπει να παρακολουθώ την υγεία μου, μετά τη διάγνωση της δυσλιπιδαιμίας;

Για τους περισσότερους, δύο μήνες μετά την έναρξη της αγωγής και μετά από κάθε αύξηση δόσης είναι απαραίτητη η εξέταση στο ιατρείο και ο βιοχημικός έλεγχος.  Μετα την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων απαιτείται εξέταση στο ιατρείο κάθε 6 με 12 μήνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πραγματικός στόχος της θεραπείας δεν είναι να μειωθεί η εργαστηριακή εξέταση της χοληστερίνης αλλά είναι να μειωθεί ο κίνδυνος για πάθηση των αγγείων. Αυτό επιπρόσθετα απαιτεί διακοπή καπνίσματος, δίαιτα, άσκηση και αποφυγή άγχους.

Τί άλλο πρέπει να κάνω για να να έχω καλή υγεία, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν;

Ο άνθρωπος με δυσλιπιδαιμία δεν πρέπει να παρασυρθεί και να τον ενδιαφέρει μόνο η τιμή της χοληστερίνης. Πρέπει σε συνεργασία με τον Παθολόγο του α) να θέσει στόχους και τρόπο παρακολούθησης της καλής υγείας των αγγείων του και β) να εφαρμόσει το πρόγραμμα με τα υγιειονοδιαιτητικά μέτρα που θα του υποδείξει ο Παθολόγος του.

bottom of page